PANIIKKIHÄIRIÖ

Paniikkihäiriö on psyykkinen oireyhtymä, jolle ovat tyypillisiä toistuvat voimakkaat ahdistuneisuuskohtaukset. Noin 3 % suomalaisista kärsii paniikkihäiriöistä. Joka kolman suomalainen kokee yksittäisen paniikkihäiriökohtauksen jossain elämän vaiheessa.

Paniikkihäiriön oireet

Paniikkihäiriö oireet alkavat tavallisesti varhaisessa aikuisiässä. Oireiden alkua edeltää usein jokin voimakas elämänmuutos kuten esimerkiksi ihmissuhteen päättyminen, työpaikan vaihto, sairastuminen tai lapsen syntymä. Ensimmäinen kohtaus tulee arvaamatta, ilman tunnistettavaa syytä.

Kohtauksen oireet ovat fyysisiä ja psyykkisiä: sydämentykytystä, rintakipua, huimausta, vatsavaivoja, ja heikotusta. Joku saattaa tuntea myös kuumotusta, vilunväristyksiä, raajojen puutumista tai ilman loppumista hengittäessä. Olo tuntuu sumuisen epätodelliselta. Mielessä aaltoilevat erilaiset tunteet. Oireet kestävät yleensä muutamista minuuteista puoleen tuntiin. Vaikka kohtaus on lyhytaikainen, sen jälkeen jää yleensä ahdistunut olo, mikä saattaa kestää useita päiviä.

Paniikkihäiriön seurauksia

Paniikkioireet ilmaantuvat tavallisesti tungoksissa julkisilla paikoilla, kuten kassajonossa, liikennevälineissä, hississä tai työmaaruokalassa. Tästä syystä oireesta kärsivä alkaa karttaa tällaisia tilanteita. Pelko seuraavasta kohtauksesta aiheuttaa ahdistusta ja epätietoisuutta. Uhkaavaksi koettujen tilanteiden välttely aiheuttaa masentuneisuutta, sosiaalista eristäytyneisyyttä ja pahimillaan jopa työkyvyttömyyttä.